DSC01638

A balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárban 2018. november 6-án 17 órai kezdettel mutatták be Ádám Tamás Nagy Lajos-díjas költő Így mélyül ANYÁM KÖNYVE című új verseskötetét.
A szerző immár tizenkettedik könyve – köztük több interjú, riport és tárca kötettel- a Palócföld Könyvek sorozatban jelent meg a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár kiadásában. Sorozatszerkesztő: Dr. Gréczi- Zsoldos Enikő, a Palócföld című folyóirat főszerkesztője, a szerző új verseskötetét Szepes Erika szerkesztette, az illusztrációkat Orbán György János grafikus, festőművész készítette.
A szerzőt, az illusztrátort, Szávai Attila írót, a Palócföld szerkesztőjét, Csallóné Majoros Erzsébet és Fábri István előadókat, valamint a megjelent vendégeket Raksányi Mariann, a városi könyvtár munkatársa köszöntötte.
A szerzővel Szávai Attila beszélgetett, aki régi barátja Ádám Tamásnak, hiszen mindketten tagjai a balassagyarmati Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaságnak.

0_P4200034.JPG

Balról: Szávai Attila, Ádám Tamás, Orbán György János
A szerző új kötetében 65 vers olvasható Orbán György János szép rajzaival illusztrálva. Minden költőnek az egyik legnehezebb feladat, az elhunyt szeretteiről írni. Tamás szívbemarkoló versekkel emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, falun töltött gyermekkorának élményekkel teli éveiről.

Kérdezgette a szerzőt egykori vasutas előéletéről, a sok helyváltozásról, költözésről- Tamás hosszú budapesti és ország,- világjáró körútja után tizenöt év után ismét visszatért a gyökerekhez: jelenleg a Nógrád megyei Csesztve községben él. Közel szülővárosához, Balassagyarmathoz és Linda nevű lányához, aki két fiával szintén jelen volt édesapja könyvbemutatóján. Tamás szívbemarkoló versekkel emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, falun töltött gyermekkorának élményekkel teli éveiről.
„Keresem anyám szerethető/ szigorát, kontyának húsleves/ illatát./ Hamuba írt, csupaszra/ simított üzeneteit.” (Keresem), avagy „Egyre vonzóbb a lúdülő kosár,/ sarokban totyogó kisfiút utánoz/ az árnyék, héj roppan, felsírnak/ meg sem született kislibák” (Tojások), vagy „Gőzmozdony szuszog, hokedliket/ kerülget. Nem találom a végállomást.” (Szökés)
A falusi mindennap használt tárgyak is sorra megjelennek verseiben, például amángorló, tiloló, masina. A Nyakamban törek című ciklusban felidézi falujának- Ludányhalászinak- egykori prominens figuráit, a harangozót és a tisztelendőt. „Ministrálok, csengettyűt rázok,/ gyertyatartó inog, a tabernákulum/ falán nincsenek ablakok. Nyelvem/ ég, gyónás nélkül áldozom.” (Mellékszereplő). Kissé groteszk versében így ír: „Dőzsöltem, jutott papra, barna/ koporsóra, szabvány-koszorúra,/ harangszóra, sírásókra alig./ Majdnem nyitva maradt a gödör./ Végül a bevallást halott anyám/ töltötte ki; merev kézzel fogta/ tintaceruzáját, és üresen hagyott/ minden rovatot.” (Bevallás)

0_P4210042

DSC01647

A kötet utolsó, Így mélyül című ciklusában olvastam a szerintem legszebb versét: „Ha nem adsz választ, akkor is/ téged dicsőítelek, Uram! Zsoltáraim/ száma végtelen. Ének közben/ mégsem nyitom ki számat, nehogy/ anyám álmát megzavarjam.” (Szűkül)
Tamás azt is elárulta, hogy megszerkesztve készen van Szomjas víztorony címmel újabb verseskötete és egy regény írásába is belefogott mellyel lassan halad, mert több lapot szerkeszt- többek között egy Pest megyei lapnak is főmunkatársa- és kevés ideje marad a regényére.
A beszélgetés közben Orbán György János egy kivetítőn – szép szavak kíséretében – bemutatott párat az új verseskötetben látható rajzai közül. A két előadó felváltva olvasott fel Ádám Tamás verseiből. A könyvbemutató befejeztével a szerző derekasan állta a sarat, azaz a dedikálásra várók hadát.

DSC01666
A szerző kötete 950.- forintos áron megvásárolható a Palócföld című folyóirat szerkesztőségében: Balassi Bálint Megyei Könyvtár 3100 Salgótarján, Kassai sor 2. Telefon: +36 (32) 521-560. E-mail cím: palocfold@bbmk.hu

Fotók és szöveg
Ketykó István

 

 

ÁDÁM TAMÁS (1954, Balassagyarmat) költő, szerkesztő, újságíró. Folyóiratokban, antológiákban közöl verseket.
Tagja a Magyar Írószövetségnek és a MÚOSZ-nak. 11 kötete közül az első (Gyökerek lélegzése) és ez évben az Így mélyül című verseskönyve a Palócföld Könyvek sorozatban jelent meg.